Skip to main content
Aanbesteden of S-DAS

Geldt de Aanbesteedwet ook voor de inkoop van laboratorium producten?

Gedoe of het S-DAS?

In de afgelopen maanden heeft EQILENCE de Universiteiten en Universitaire Ziekenhuizen laten zien dat het S-DAS platform voor Reagentia, Biologische producten, Chemicaliën en bijbehorende verbruiksartikelen zorgt voor een nog betere prijs-kwaliteit verhouding.

Heterogeen of Homogeen

In de afgelopen jaren is er veel discussie geweest of laboratorium producten wel homogene dan wel heterogene producten zijn. Accountants van Universiteiten en Universitaire ziekenhuizen namen vaak aan dat laboratorium producten als antilichamen heterogeen zijn en daarom niet onder de Aanbesteedwet vallen. Ook laboratorium producten zijn homogeen en moeten dus worden aanbesteed volgens de Aanbesteding wet. Onderzoekers willen graag een bepaald product van een bepaald merk om een reproduceerbaar onderzoek te realiseren. De Aanbesteedwet houdt hier geen rekening mee, mits een reden bestaat voor het kiezen van een afwijkend product.

Eén project of een reeks aan projecten

Een andere reden om onder de Aanbesteedwet uit te komen betreft de redenatie dat een laboratorium product specifiek voor 1 project wordt ingekocht. Kernactiviteit van een Universiteit en Universitaire ziekenhuis is natuurlijk onderzoek. Laboratorium producten zijn niet specifiek voor 1 project, echter voor verschillende soortgelijke onderzoeken. Ook dit wordt nu door accountants van Universiteiten en Universitaire ziekenhuizen, als KPMG, PWC, EY en Deloitte gezien.

Alle laboratorium producten die worden gebruikt bij Universiteiten en Universitaire Ziekenhuizen moeten en kunnen dus worden aanbesteed. En dat is goed, omdat laboratorium producten in zeer snel tempo in kosten stijgen. Belangrijkste redenen hiervoor betreft een grotere vraag dan dat er aanbod is. Cruciaal dus om het aanbod van laboratorium producten zo transparant mogelijk in te kunnen zien.

Een oplossing

EQILENCE is op voorgaande ingespeeld door op haar platform zo veel mogelijk data van laboratoriumproducten te verzamelen. Inmiddels staat er data van 95% van de wereldwijd verkrijgbare laboratorium producten op het platform en wordt real time ge-update. Hierdoor kunnen verschillende producten (tot wel 175 variabelen) met elkaar worden vergeleken in kwaliteit, prijs en leveringsvoorwaarden. Doordat de data die niet specifiek voor de betreffende Universiteit of het Universitaire Ziekenhuis geldt, reeds beschikbaar is, zijn de vergelijkingen van de met elkaar concurrerende laboratorium producten steeds mini competities. Het werken met het S-DAS, zoals het EQILENCE platform heet, is een inkoopervaring die overeenkomt met de Bol.com manier van inkopen. De specifieke systematiek is in 2016 door de Europese Unie geformaliseerd en heet DAS, Dynamisch Aankoop Systeem. Het platform van EQILENCE is hiernaar vernoemd, S-DAS. De initiële “S” staat voor “Smart”: de data van de meer dan 20 miljoen producten zorgt voor transparantie. Het S-DAS is gemaakt voor instellingen die verplicht zijn aan te besteden, zoals Universiteiten en Universitaire Ziekenhuizen, echter ook voor organisaties die niet verplicht zijn, aan te besteden. De volledige catalogus is beschikbaar en is de basis voor het perfecte “spend management”.    

Ervaring

Met een aanbesteding via het S-DAS laat je de markt voor laboratorium producten als het ware z’n werk doen, zo ontstaat er marktwerking. Deze werkwijze zorgt ervoor dat of de laagste prijs wordt gerealiseerd, of dat de prijs-kwaliteitverhouding zo goed mogelijk op elkaar is afgestemd.

EQILENCE nodigt u graag uit voor een demo presentatie. Voor de juridische toetsing van het platform heeft juridisch specialist op het gebied van Europese aanbestedingen, Corvers een White paper geschreven. Geïnteresseerd? Neemt u contact op met Pieter Klinkenberg (+31 (0) 6 23 925 628) of Rob Westerhoff (+31 (0) 6 36 355 354) voor een demo en/of de white paper.

Auteur: Rob Westerhoff MBA

  • + 31 (0) 43-2010660
  • info@eqilence.nl
  • Wim Duisenbergplantsoen 31, 6221SE, Maastricht , Nederland
  • Fokkerstraat 18, 2811 ER Reeuwijk, Nederland